7-12 Yaş Arası Çocuklarda Ortodontik Tedavi
Bu gruptaki çocuklar karışık dişlenme dönemindedir. Ağızda hem süt dişleri hem de daimi dişer birlikte yer almaktadır. 6-7 yaşlarında ilk olarak süt kesici dişler düşer ve yerlerini daimi kesici dişlere bırakırlar. Bu süreç tüm süt dişleri düşüp daimi dişler ağızda yer alıncaya kadar devam eder ve ortalama olarak 11-12 yaşında sona erer.
Bu dönemde yapılan ortodontik muayeneler, problemlerin erken tespit edilebilmesi adına önemlidir. Böylece ortodontik anomalilerin oluşumu engellenebilir ya da şiddeti azaltılıp daha sonraki tedavi ihtiyacı süresi kısaltılabilir.
Karışık dişlenme döneminde yapılan ortodontik müdahaleler genellikle koruyucu ve önleyici ortodontik tedavilerdir.
Koruyucu Ortodontik Tedavi
Dişlerde çapraşıklıkların ve dişler arası uyumsuzlukların oluşumunun engellenmesi için yapılan tedavilerdir. Zamanı geldiği halde düşmeyen bir süt dişinin çekimi bu tarz bir yaklaşımdır. Yine zamanından önce çekilen bir süt dişine ait yerin, daimi diş sürünceye kadar ortodontik apareyler aracılığı ile korunması, koruyucu ortodontik tedavidir. Bu tür apareylere yer tutucu adı verilir. Yer tutucular sabit olup dişe yapıştırılabilirler, ya da hareketli plak şeklinde hazırlanabilirler.
Önleyici Ortodontik Tedavi
Gelişmekte olan ortodontik problemlerin daha ciddi boyutlara erişmesini engellemek için yapılan tedavilerdir. Amaç problemin şiddetini azaltmak ve etkeni ortadan kaldırmaktır. Ayrıca daha sonra uygulanacak olan kapsamlı ortodontik tedavinin süresi kısaltılabilir.
5 yaşından sonra da devam eden parmak emme, dil emme, tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar;diş ve çene yapılarında ortodontik bozukluklara neden olabilmektedir. Bu etkenleri, alışkanlık kırıcı apareylerle ortadan kaldırmak gerekir. Yanlış konumlanmış daimi dişlerin hareketli apareyler aracılığıyla olması gerektiği yere yönlendirilmesi; erken süt dişi çekimine bağlı olarak öne doğru kaymış daimi dişlerin, hareketli apareylerle itilerek normal yerinde konumlandırılması önleyici ortodontik tedavi kapsamındadır. Ayrıca karışık dişlenme dönemindeki bazı çenesel problemler erken müdahale gerektirebilir. Özellikle alt çenenin çok önde konumlanmış olması, erken müdahale edilmesi gereken ciddi bir iskeletsel anomalidir.
Tedavi yaklaşımları:
Alışkanlık kırıcı apareyler: 5 yaşından sonra da devam eden parmak emme, dil emme, tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar; diş ve çene yapılarında ortodontik bozukluklara neden olabilmektedir. Bu etkenleri, alışkanlık kırıcı apareylerle ortadan kaldırmak gerekir.
Diş hareketi uygulayan apareyler: Yanlış konumlanmış daimi dişlerin hareketli apareyler aracılığıyla olması gerektiği yere yönlendirilmesidir.
Yer kazanma amaçlı apareyler: Erken süt dişi çekimine bağlı olarak öne doğru kaymış daimi dişlerin, hareketli apareylerle itilerek normal yerinde konumlandırılmasıdır.
Çeneleri ilgilendiren apareyler: Karışık dişlenme dönemindeki bazı çenesel problemler erken müdahale gerektirebilir. Özellikle alt çenenin çok önde konumlanmış olması, erken müdahale edilmesi gereken ciddi bir iskeletsel anomalidir.
Leave a Reply