82014Tem

Ortodontist Nedir?

Çapraşık diş ve uyumsuz çene ilişkilerini bir takım aparatlar yardımıyla düzenleyen diş hekimliği branşıdır. Ortodontik tedaviyi üstlenen diş hekimlerine ortodontist denir. Başkaları bazen bizi görüntümüzle yargılasa da, ortodontik tedaviyi düşünmek için daha başka zorlayıcı nedenler vardır. Diş sağlığınızın, genel sağlığınız ve rahatlığınız üzerinde bir etkisi vardır.

Read More
242014Haz

İlk Ortodontik Muayene

Amerikan Ortodontistler Birliği ilk ortodontik muayenenin 7 yaşında yapılması gerektiğini öngörmektedir.7 yaş itibariyle, daimi birinci büyük azı dişleri ve ön kesici dişlerin bir kısmı ağızda yerlerini almış olur. Dolayısıyla bu yaşta dişlerdeki kapanış ilişkisi değerlendirilip, çocuğunuzdaki mevcut tablonun normal olup olmadığı hakkında bilgi verilebilir. Eğer tedaviyi gerektiren bir durum var ise, doktorunuz tarafından en uygun tedavi…

Devamı
242014Haz

Ortodontik Problemlerin İşaretleri

Ortodontik problemlerin kesin teşhisi ancak bir ortodontist tarafından yapılabilir. Ancak sizlerin de gözlemleyebileceği bazı belirtiler, ortodontik problemlerin habercisi olabilir. Bu işaretler şöyle sıralanabilir: Alışkanlıklarla ilgili Dişlerini sıkma ya da gıcırdatması Parmak emme alışkanlığı Yalancı emzik alışkanlığı Konuşurken dilin dişler arasına girmesi Dil emme alışkanlığı Ağız açık uyuma ve ağız solunumu Dudakların rahatlıkla kapatılamaması Konuşma güçlüğü…

Devamı
242014Haz

Erişkinlerde Ortodontik Tedavi

Yetişkin bireylerde dişleri ilgilendiren çapraşıklık ve uyumsuzluklar, her yaşta ortodontik tedavi ile düzeltilebilir. Son yıllarda ortodontik tedavi gören her 5 hastadan 1 tanesinin 21 yaş ve üzerinde olduğu belirlenmiştir. Çeneleri ilgilendiren iskeletsel bir anomali söz konusu ise, ortodontik tedaviyi destekleyen cerrahi yaklaşımlara ihtiyaç duyulabilir. Günümüzde ortodontik tedavinin sadece çocuklara uygulanabileceği görüşü yavaş yavaş yerini, her…

Devamı
242014Haz

12 Yaş ve Sonrası Ortodontik Tedavi

Bu dönem neredeyse tüm daimi dişlerin ağızda yerlerini aldığı, ergenlik dönemini de içeren büyüme çağıdır. Ortodontik tedavilerin birçoğu bu yaşlarda başlar. Bu dönemde yapılan tedaviler kapsamlı ortodontik tedavilerdir. Aktif büyüme döneminden istifade edilerek çeneleri ilgilendiren anomaliler tedavi edilir ve dişlerde tam bir estetik sağlanır. Aktif büyüme dönemi ortalama olarak kızlarda 15, erkeklerde ise 16 yaşında…

Devamı
242014Haz

7-12 Yaş Arası Çocuklarda Ortodontik Tedavi

Bu gruptaki çocuklar karışık dişlenme dönemindedir. Ağızda hem süt dişleri hem de daimi dişer birlikte yer almaktadır. 6-7 yaşlarında ilk olarak süt kesici dişler düşer ve yerlerini daimi kesici dişlere bırakırlar. Bu süreç tüm süt dişleri düşüp daimi dişler ağızda yer alıncaya kadar devam eder ve ortalama olarak 11-12 yaşında sona erer. Bu dönemde yapılan…

Devamı
242014Haz

Çenelerdeki Bozukluklar

Bu anomaliler iskeletsel seviyede olduklarından, kemik gelişiminin devam etmekte olduğu büyüme çağında tedavi edilebilirler. Büyüme çağı kızlarda ortalama olarak 15, erkeklerde ise 16 yaşında sona erer. Bu yaşlardan sonra eğer çene düzeyinde bir problem var ise ancak cerrahi destekli ortodontik tedavi (ortognatik cerrahi) ile tedavi edilebilir.

Devamı
242014Haz

Dişlerdeki Bozukluklar

Bu tip bozukluklar sadece dişlere müdahale edilerek düzeltilebilen, çenelerin normal konumda olduğu ortodontik problemlerdir. Dişsel seviyede olduklarından, her yaşta tedavi edilmeleri mümkündür.  

Devamı
162014Haz

Çene ortopedisi ne anlama gelir?

“Çene ortopedisi” çenelerin yüze veya birbirine göre bozulan ilişkilerini özel araçlarla düzeltmeyi amaç edinen bir ortodonti alanıdır. Mesela alt çene prognatizmi, alt çenenin geride olması (Class II) veya üst ileri itim küçük yaşlarda “ortopedik tedavi” ile düzeltilebilir (II: Sınıf anomaliler). Yalnız dişlerin düzeltilmesi ise “ortodontik tedavi” ile elde edilir; fakat çoğu zaman ortopedik tedavi ve…

Devamı
162014Haz

Kaç Yaşında Ortodontiste gitmeliyim?

 Çocuklarda ilk dişlerin (süt dişleri) konumları hakkında çok fazla endişelenmeye gerek yoktur. Bu dişler arasında bulunan boşluklar, doğal gelişim göstergesidir. Erişkinlerin dişlerindeki gibi sıkı temaslar ileride meydana gelebilecek yer darlığı ve dolayısıyla dişlerde çapraşıklığın (çarpıklığın) göstergesi olabilir. Daimi dişler 6-7 yaşlarında sürmeye başlarlar ancak 7-9 yaşları arasında, kesici dişler sürene dek pek fazla problem gözlenmez….

Devamı
162014Haz

Ortodonti (tel tedavisi) hangi yaş guruplarında uygulanabilir?

Dişsel düzeltmelerde yaş sorun değildir. Hasta kaç yaşında olursa olsun tedavi mümkündür. Eğer bireyin kemik yapısında bir düzensizlik söz konusu ise (iskeletsel) yaş önemlidir. Bu durumda fonksiyonel tedaviye gereksinim vardır ki bu tedavi de ergenlik çağına kadar olan sürede yapılır. Ortalama tedavi süresi 24 ay olmasına rağmen kişiden kişiye değişir. yetişkinlerin tedavisi çocuklarınkine oranla biraz…

Devamı
162014Haz

Ortodontik tedavi yetişkinlere de (tel tedavisi) uygulanabilir mi?

Evet. Gelişen teknoloji, çocukken yapılamayan ortodontik tedaviyi yetişkinlikte mümkün kılmakta; kendi düzgün dişleri ile gülümsemesi kişileri daha mutlu etmektedir. Aslında dişleri ilgilendiren tedaviler hemen her yaşta yapılabilir; yeter ki dişler ve periyodonsiyum sağlıklı olsun. Fakat çene kemiklerini ilgilendiren anomaliler ileri yaşlarda ancak ameliyatla düzeltilir.

Devamı